Campagne Unhoused

Probleem

Dak- en thuislozen zijn er in alle soorten en maten, maar toch bestaat er veelal een eenduidig beeld van daklozen. Zoals die van de bedelende man bij de Albert Heijn met een blik bier. Door stigma’s als deze komt het regelmatig voor dat daklozen vervelend bejegend en behandeld worden. Dakloze mensen ervaren de stigma’s die zij dragen vaak als het zwaarste probleem om mee te dealen.

Uitdaging

Verkeerde beeldvorming door politiek, media en ondernemers zijn van grote invloed op stigmatisering. Veel daklozen doen er alles aan om te verbergen dat ze dakloos zijn, omdat zij door beelden zoals hierboven geschetst vaak worden uitgesloten, genegeerd of beledigd. Het gevoel van schaamte dat onder daklozen heerst draagt er ook aan bij dat nieuwe of andere perspectieven weinig gedeeld worden Tegelijkertijd is er een grote behoefte onder jongeren en jongvolwassenen om maatschappelijk betrokken te zijn.

Oplossing

In een tijd waarin inclusiviteit en diversiteit zo hoog op de agenda staan, de stigma’s rondom dak- en thuislozen aangepakt worden. Door krachtige en menselijke verhalen. De campagne UNHOUSED brengt de werelden van bekende dj’s en daklozen samen om zichtbaar te maken dat we als mens helemaal niet van elkaar verschillen. Dat we gelijkwaardig zijn. Door samen te werken met tientallen dj’s en dance organisaties brengen we het thema dakloosheid bij het grote publiek. We ontwikkelen een campagne voor juli 2021 waarmee we taboes doorbreken en stigma’s rondom dak- en thuislozen wegnemen door de verhalen van 5 daklozen op een filmische en fashion-achtige wijze vast te leggen. We plaatsen hen in een context waarin ze niet eerder zichtbaar waren voor het grote publiek.

Doelstellingen

In 2021 ontwikkelen we een campagne waarmee we taboes doorbreken en stigma’s rondom dak- en thuislozen wegnemen door de verhalen van 5 daklozen op een filmische en fashion-achtige wijze vast te leggen.

Gedurende de looptijd van het project geven we minimaal 5 dak- en thuislozen een plek in de projectgroep- en daarmee een gezicht en stem in de (lokale) dance cultuur.

We verbinden minimaal 10 dance organisaties aan de campagne UNHOUSED voor juli 2021. Hiermee maken we dakloosheid zichtbaar voor minimaal 50.000 Nijmeegse en 200.000 Nederlandse festivalliefhebbers en gaan we stigmatisering tegen.

Deel dit project

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer weten of meedoen?

deel je idee

word vrijwilliger 

word partner

doneer

Bedankt voor je registratie.

Je ontvangt een bevestiging in je mailbox. 

Wil je nog een extra steentje bijdragen? Alle hulp is welkom. 

Doneer.